نمایشگر دسته ای مطالب
معرفی گروه مهندسی آبیاری و زهکشی
معرفی گروه مهندسی آبیاری و زهکشی
معرفی گروه آموزشی آب
گروه آموزشی آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان در تابستان سال 1378 از گروه فنی و کشاورزی تفکیک گردید و به صورت یک گروه مستقل آموزشی و پژوهشی آغاز به کار نمود. هم اکنون این گروه با دارا بودن 12 عضو هیأت علمی در مقاطع تحصیلی کارشناسی "مهندسی آب" و همچنین کارشناسی ارشد در دو گرایش "مهندسی آبیاری و زهکشی" (سال شروع، 1379) و "مهندسی منابع آب" (سال شروع، 1386) به فعالیت های آموزشی و پژوهشی می پردازد.
فعالیت های پژوهشی گروه:
- مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی
- استفاده از تصاویر ماهواره ای در آبیاری و زهکشی
- خشکسالی و سیلاب
- مدیریت منابع آب و سیلاب ها
- آلودگی آب های زیرزمینی
- مدیریت سیستم های آبیاری سطحی و تحت فشار
- زهکشی و مسایل زیست محیطی
- خاک و محیط زیست
- تغییرات اقلیمی
- سازه های هیدرولیکی و هیدروانفورماتیک
امکانات
این گروه آموزشی دارای 7 آزمایشگاه داخل گروه و دو آزمایشگاه صحرایی می باشد:
1 - آزمایشگاه مکانیک خاک:
این آزمایشگاه مجهز به دستگاه هایی چون ادئومتر (تحکیم)، تک محوری، برش مستقیم (شیر باکس)، کاسه گرانده، اون، جک هیدرولیکی میز سلان، اسلامپ و بسیاری از دستگاه های دیگر قادر به انجام اکثر آزمایشات مربوط به مکانیک خاک و بتن می باشد.
2 - آزمایشگاه خاکشناسی:
با داشتن دستگاه هایی چون فلیم فتومتر، اسپکتوفتومتر، هدایت سنج الکتریکی، PH متر، تمامی آزمایشات مربوط به آنالیز خاک را ارائه می دهد. همچنین امکانات لازم برای دانشجویان ارشد جهت انجام آزمایشات مربوط به پایان نامه را فراهم آورده است.
زمینه های فعالیت:
- خاکشناسی عمومی
- رابطه آب و خاک و گیاه
- حاصل خیزی خاک و کود
- خاک های شور و قلیا
- فرسایش و حفاظت خاک
3 - آزمایشگاه هیدرولوژی:
این آزمایشگاه با توجه به اهداف و طرح های پژوهشی و تحقیقاتی پیش بینی شده شامل آزمایشگاه مرکزی (هیدرولوژی و RS & GIS) در داخل ساختمان گروه و 2 مجموعه وابسته به آن در داخل پردیس مرکزی و مزرعه تحقیقاتی قزلاق می باشد.
زمینه های فعالیت:
- گردآوری نرم افزارها و مدل های مربوط به RS & GIS
- گردآوری نرم افزارها و مدل های مربوط به هیدرولوژی، تهیه راهنمای فارسی برخی از آنها، کالیبراسیون و آموزش آنها به دانشجویان
- گردآوری و تدوین متدولوژی های مربوط به مفاهیم بنیادی و کاربردی سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی
- تهیه بانک اطلاعات تصاویر ماهواره ای و نقشه های رقومی
4 - آزمایشگاه آبیاری:
این آزمایشگاه با دارا بودن تجهیزات اندازه گیری رطوبت خاک، هدایت هیدرولیکی خاک، نفوذپذیری خاک، سرعت آب در کانال های روباز و انواع تجهیزات دیگر پروژه ای خارج از دانشگاه و پروژه های اساتید و دانشجویان را پشتیبانی می نماید.
5 - آزمایشگاه کیفیت آب:
این آزمایشگاه با دارا بودن تجهیزات اندازه گیری عناصر سنگین در آب و فاضلاب و عناصر میکرو در خاک، آب، گیاه و مواد غذایی پروژه های خارج از دانشگاه و پروژه های اساتید و دانشجویان را پشتیبانی می نماید.
زمینه های فعالیت:
- آلودگی آب های آشامیدنی
- بررسی کیفیت آب های آبیاری
6 - آزمایشگاه هیدرولیک:
این آزمایشگاه با داشتن دستگاه هایی چون مرکز فشار، تعیین افت های جزیی، تعیین افت طولی ضربه جت و ...، دانشجویان را با مباحث عملی در مکانیک سیالات و هیدرولیک آشنا می سازد و زمینه فعالیت آن:
- برگزاری کلاس های عملی درس هیدرولیک و مکانیک سیالات
- برگزاری کلاس های عملی آزمایشگاه درس پمپ و ایستگاه های پمپاژ
- برگزاری پایان نامه های دانشجویان کارشناسی ارشد
7 - آزمایشگاه سیستم های آبیاری:
این آزمایشگاه از دو بخش مزرعه آموزشی سیستم های آبیاری و نیز بخش داخل گروه تشکیل شده است.
زمینه های فعالیت:
- آموزش مفاهیم عملی آبیاری سطحی و آشنایی دانشجویان با مفاهیم پایه در طراحی سیستم های آبیاری تحت فشار از طریق نمایش فیلم و اسلایدهای آموزشی، بازدید
- شناخت ابزارها، اتصالات و قطعات آبیاری
8 - آزمایشگاه هیدرومتئولوژی و هواشناسی قزلاق:
در این ایستگاه، پنج لایسیمتر از نوع حجمی زهکشی احداث شده و در نظر است سه لایسیمتر دیگر به مجموعه آن اضافه گردد. این طرح به منظور تکمیل ایستگاه لایسیمتر چمن در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان و در وسعتی حدود 4 هکتار تهیه شده است. بدیهی است نتایج و اطلاعاتی که در آینده از این ایستگاه به دست خواهد آمد، پایه و اساس مطالعات و تحقیقات بنیادی در زمینه مدیریت و برنامه ریزی آب و آبیاری در منطقه شرق استان تهران خواهد بود.
9 - ایستگاه هواشناسی
این ایستگاه در فضای ایستگاه هواشناسی فعلی پردیس نصب گردیده و می تواند 16 فاکتور مختلف هواشناسی را همزمان دریافت و ذخیره نماید.
همچنین می توان اطلاعات مذکور را از طریق امواج رادیویی، خط تلفن و یا شبکه GSM به محل مورد نظر انتقال دهد. (در حال حاضر سیستم های انتقال اطلاعات از طریق خط تلفن فعال می باشد). سنسورهایی که در این دستگاه مورد استفاده قرار می گیرند شامل: سنسور سرعت باد و سمت باد، درجه حرارت، رطوبت، فشار، تبخیر، تشعشع، بارندگی، دمای خاک و رطوبت خاک می باشند علاوه بر سنسورهای فوق که در ایستگاه های درجه یک مورد استفاده قرار می گیرند، برحسب نیاز و ضرورت می توان فاکتورهای زیست محیطی را نیز توسط سنسورهای مربوطه اندازه گیری و ثبت کرد.
ایستگاه موردنظر، یک ایستگاه هواشناسی اتوماتیک 16 کاناله با 14 سنسور شامل 6 سنسور مربوط به فاکتورهای خاک و 8 سنسور مربوط به فاکتورهای هوا می باشد. سیستم انتقال اطلاعات ایستگاه از نوع تلفن خطی می باشد.
10 - سایت کامپیوتر:
سایت کامپیوتر، با داشتن امکانات کامپیوتری خدمات لازم به دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد را ارائه می دهد.
اتاق سمعی و بصری، این مکان با داشتن ویدئو پروژکتور سقفی، پرده نمایش خودکار، کامپیوتر و دیگر امکانات لازم فضای مناسب جهت برگزاری کلاس های درس و سمینارها و دفاع از پایان نامه ها را فراهم آورده است.